Opcina Skrad Logo

Izletište Zeleni Vir i Vražji prolaz

VAŽNA OBAVIJEST

Izletište Zeleni Vir  trenutno je zatvoreno (tijekom zimske sezone ne radi).

Ponovno otvaranje očekuje se tijekom svibnja. Izletištem upravlja koncesionar, te upućujemo goste da za pravovremene informacije prate službenu Internet stranicu Izletišta te stranice društvenih mreža:

INFORMACIJA O VRAŽJEM PROLAZU

Uslijed velike poplave koncem 2022. godine, kanjon Vražji prolaz pretrpio je znatna oštećenja te je trenutno zatvoren za posjetitelje. Tijekom 2023. godine od strane Javne ustanove Priroda, upravitelja zaštićenog područja Zelenog vira, izrađena je dokumentacija za obnovu i ishodovana građevinska dozvola te se 2024. godine očekuje provedba postupka javne nabave i odabir izvođača te provedba radova na sanaciji mostova u Vražjem prolazu, odnosno ponovno otvaranje kanjona. 

O Izletištu

Nedaleko od Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti spojene u jedinstveno zaštićeno područje – značajni krajobraz Vražji prolaz i Zeleni vir.

Zbog iznimne i posebne ljepote i geološke vrijednosti izletište je 1962. godine proglašen posebnim geomorfološkim rezervatom čija površina iznosi 200 ha. Osim prirodne vrijednosti u ovom je području smještena i prva hidroelektrana ovog kraja Munjara koja je sagrađena 1921. godine.

Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Kroz kanjon prolazi potok Jasle što je i ime cijelog obližnjeg šumskog kompleksa. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu, ulaz u špilju Muževa hiša. Dužine je dvjestotinjak metara, a na njezinom kraju nalazi se dvorana sa jezercem. U špilji prezimljava strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka koji se ne smiju uznemiravati prilikom posjeta špilji.

Zeleni vir je druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza. Zadivljujuća 70 metara visoka stijena koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. Jedan brzo nestaje u usjeku, a drugi se ruši okomito u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak koji ovdje izvire.

U špilji je jezerce smaragdno zelene boje, kristalno bistre i mirne vode. Podzemni izvor- Zeleni vir dubine oko 50 metara u dnu je špilje i ne primjećuje se, a ime je dobio po boji jezerca koje stvara.

Posebnu atrakciju rezervata predstavlja osim bujne ljepote šumske vegetacije koja je okružila cijeli krajolik, zaštićena vrsta šišmiša POTKOVNJAKA i promatračnica za ljubitelje ptica.

Kako doći do Izletišta?

Preporuka: Cesta do Zelenog vira trenutno je u lošem stanju i planirana za rekonstrukciju, stoga preporučujemo korištenje puta do šetnice Ložac (opcija 2).

  1. Iz Skrada (opcija automobilom do Planinarskog Doma): 
    u centru Skrada skrenite lijevo sa državne ceste D3 Rijeka – Zagreb i spustite se asfaltiranom cestom do izletišta. Ovom cestom moguće je isključivo osobnim automobilom ili kombi vozilom.

    Za autobuse i veća vozila cesta nije prikladna. Vožnja traje cca 15 minuta (9 km). Ova cesta je jedini mogući prilaz izletištu s automobilom. Cesta je trenutno u lošem stanju, uska, zavojita i strma. Tijekom vikenda i praznika moguće stvaranje gužvi zbog otežanog mimoilaženja vozila. Preporuka je ostaviti automobil u centru Skrada ili na željezničkoj postaji odakle krenuti pješice do izletišta.

  2. Iz Skrada (opcija automobilom do šetnice Ložac): 
    u centru Skrada skrenite lijevo sa državne ceste D3 Rijeka – Zagreb i nastavite vožnju otprilike 4 kilometara od kraja sela Planina Skradska. Doći ćete do skretanja u lijevo (prije skretanja za selo Ložac i Brod na Kupi)  te nastaviti uskom bijelom cestom do šumskog parkirališta. Cesta je dijelom asfaltirana a dijelom makadam. Parkiralište ja pogodno za parking većih vozila (autobusa, mini-buseva) kao i osobnih automobila. Dalje nastavljate put pješice, šetnicom uz potok Curak do planinarskog doma u Zelenom viru. Šetnja traje oko 30 minuta.

Do Zelenog vira možete doći i pješice iz pravca željezničke stanice u Skrad:

Željeznička postaja Skrad – slap Zeleni vir (cca 40 minuta): 
pješice iz pravca željezničke postaje Skrad. Automobil se može parkirati na prostoru oko željezničke postaje. Potrebno je prijeći preko kolosijeka i nastaviti šetnju oko 200 m desno do početka staze prema slapu Zeleni vir. Staza je označena i markirana.

Kanjon Vražji prolaz – Zeleni vir (cca 1,5 h): 
pješice iz pravca željezničke postaje Skrad u smjeru juga asfaltnom cestom, prolazite pokraj napuštene zgrade trafostanice, prelazite željezničku prugu na označenom prijelazu i nastavljate makadamskom cestom do raskrižja u šumi odakle vas markacije vode na šumsku stazu koja dolazi do špilje Muževa hiša.

Servisne informacije

Nositelj koncesijskog odobrenja koji dodjeljuje Javna ustanova Priroda je Lokalna razvojna agencija PINS d.o.o. na čijim Internet i Facebook stranicama možete pronaći tekuće servisne informacije kao i informacije o radnom vremenu izletišta.

U Izletištu možete pronaći osvježenje u okviru Planinarskog Doma Zeleni vir. Informacije o Planinarskom domu potražite na Facebook stranicama Planinarskog Doma.

Skip to content