Opcina Skrad Logo

Udruge

Skijaški klub Polet

Skijaški klub polet ima dugogodišnju tradiciju skijaškog trčanja,i na temelju sjajnih rezultata prve generacije skradskih skijašica osnovan je 1972. godine. Na prvenstvu Hrvatske održanom 1974. godine u Skradu, Polet je imao 86 natjecatelja, a osvojena su sva prva mjesta pojedinačno i u štafeti.

Ističe se Antun Zlatko Rački, trener i organizator tadašnjih natjecanja.

Polet je i danas aktivan, održavaju se natjecanja u skijaškom trčanju, sudjeluju na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Vrijedno treniraju i ponosno predstavljaju Skijaški klub Polet.

NK Polet

Nogometni klub Polet osnovan je 27.03.2006. godine u Skradu. Trenutno broji 25 aktivnih i 10 podupirajućih članova iz Skrada, Delnica i Rijeke. Pod vodstvom trenera Vjekoslava Ljubičića članovi redovito treniraju na nogometnom stadionu u sklopu Sportsko rekreativnog centra Skradska draga gdje ugošćuju i protivnike na domaćim utakmicama. NK Polet se trenutno natječe u 2. županijskoj ligi Primorsko-goranske županije koju čine NK Polet, NK Turbina Tribalj, NK Stari Grad, NK Gomirje, NK Mrkopalj, NK Risnjak Lokve, NK Željezničar Moravice i NK.

Kuglački klub Skrad

Tradicija bavljenja sportom kuglanja u Općini Skrad postoji preko 20 godina. Prvi registrirani kuglački klub na području Skrada, a koji je trenirao u kuglani „Zeleni Vir“ je Kuglački Klub Polet Skrad (KK Polet) osnovan 1998. godine. 

Danas u Skradu djeluje Kuglački klub Skrad  (KK Skrad) osnovan 2002. godine, a koji  trenutno ima 31 registriranih igrača u kategorijama U10, U12, U 14,  U18, U23, U23, M i 60+. Od navedenog broja, 19 je mladih igrača koji redovno treniraju kuglanje tijekom sezone uz pomoć starijih članova kluba – seniora koji na njih prenose osnovna znanja.

S ligaškim natjecanjima klub je počeo u sezoni 2002./03. u “5. hrvatskoj ligi regije Zapad”, te se klub dalje natjecao u različitim ligama u regiji “Zapad” Hrvatskog kuglačkog saveza. Klub je trenutno u natjecanjima „2.  Hrvatske kuglačke lige“, ali s trenutnom licencom mogu se službeno održavati i utakmice „1b lige“.  KK Skrad koristi objekt kuglane Zeleni Vir u Skradu.

Društvo naša djeca Skrad

Udruga „Društvo naša djeca Skrad“ osnovana je 2018. godine s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja kvalitete života djece u skladu s Konvencijom o pravima djece Ujedinjenih naroda i cjelokupna programska aktivnost DND-a zasniva se na odredbama konvencije, te na željama, interesima i potrebama djece. Udruga sukladno ciljevima Udruge djeluje na području kulture, umjetnosti, obrazovanja, znanosti i istraživanja, ljudskih prava, socijalne djelatnosti, te zaštite okoliša i prirode.

Od 2021. godine Udruzi se pridružuje Folklorna skupina „Skračka deca“. Folklor je podijeljen u dvije skupine – mlađa skupina sastoji se od članova djece vrtićke dobi i učenika mlađih razreda, a starija se skupina sastoji od učenika starijih razreda Osnovne škole.

Društvo naša djeca tijekom godine provodi mnoge aktivnosti na kojima sudjeluje veliki broj djece od kojih ističemo: Dječje igre, Božićnu priredbu, nastupe Folklorne skupine na raznim događanjima i festivalima, organizirane šetnje, kreativne radionice, čitaonice, organizacije predstava i dr.

Udruga Skradska žena

Udruga „Skradska žena“ djeluje od 4.2.1998. godine, kada je i upisana u sudski registar Udruga.

Bavi se okupljanjem žena Općine Skrad radi promicanja prava i dostojanstva žena i obitelji na radnom mjestu, javnom i političkom djelovanju, kroz razne obrazovne, kulturne, umjetničke programe, te njegovanje kulture i običaja kroz programe, kroz programe očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara.

Udruga je sudjelovala i sudjeluje na mnogim manifestacijama, kroz očuvanje kulturne baštine Općine Skrad, naročito običaja. Udruga ima svoju nošnju koja je replika nekadašnje skradske nošnje iz 20. stoljeća, kako bismo bile prepoznatljive upravo na raznim manifestacijama a koje se održavaju u svim općinama Gorskog kotara, kao i Primorsko-goranske županije, u Zagrebu, Sloveniji, Zadru i dr. Tijekom dosadašnjeg djelovanja održala je nekoliko zdravstvenih predavanja za žene, mjerenje osteoporoze, prikupljanje sredstava za mamogaf te uz pomoć Primorsko-goranske županije isti već radi 20 godina. Udruga tijekom zimskih mjeseci održava svoje radionice vezane za kulturnu baštinu (pa smo tako naučile štikati, heklati, rišelje, dekupaž i praviti cvjetove od najlonka u boji). Očuvanje kulturne baštine kroz četiri godišnja doba Udruga je prikazala i na televiziji u programu „Dobro jutro Hrvatska“. Time smo promovirale sebe i Općinu Skrad. U Udruzi je 13 godina djelovala folklorna sekcija „Majžice“ (zbog bolesti članica ista je prestala s djelovanjem). Udruga također organizira jednom godišnje izlet, upoznavanje naših krajeva lijepe naše. Udruga priprema i knjigu u kojoj će opisati običaje Skrada i okolice, te recepte starih jela i kolača.

Trenutno (u 2023. godini)  broji 26 članica.

Udruga Mladih Skrad – INITIUM

Udruga mladih “Initium” osnovana je 2010. godine s ciljem koji ima i danas, a to je okupljanje i druženje mladih ljudi, kao i poboljšanje kvalitete društvenog života mladih u Općini Skrad i općenito Gorskom kotaru. Na ulasku u 2024. godinu Udruga broji 26 članova. 

 

Tijekom godina djelovanja, Udruga je potakla razvoj i unaprijeđenje društvenih sadržaja, posebice onih za mlade. Najpoznatija manifestacija u organizaciji Udruge je “Woodrock” koji svake godine okupi oko 1000 mladih i starih iz cijele Hrvatske, ali i susjedne nam Slovenije, koji dođu uživati uz svoje omiljene rock sastave kao što su Zabranjeno pušenje, Hladno pivo, Psihomodo pop, Jura Stublić i grupa Film i druge. Kroz godinu Udruga organizira i druge događaje i zabave u Domu kulture Skrad, pub kvizove te članovi sudjeluju na sportskim turnirima. Uz ostale udruge lokalne samouprave, Initium sudjeluje u uspješnoj provedbi događaja u organizaciji Općine Skrad.

Udruga umirovljenika Skrad

Udruga umirovljenika osnovana je na osnivačkoj skupštini 28.3.2009. godine, a upisana  registar 1.7.2009.  Bavi  se zaštitom i  promicanjem ljudskih prava umirovljenika, te poboljšanjem njihovog položaja u lokalnoj i široj društvenoj zajednici.

Udruga je članica Matice umirovljenika Hrvatske i Matice umirovljenika Primorsko- goranske županije.

Udruga promiče „bolji život“ koliko to možemo za naše umirovljenike, te im  organiziramo razna druženja kao i sportske igre umirovljenika na nivou Županije. Kad su organizatori udruge po pojedinim općinama, a isto tako i kada županijska Matica umirovljenika organizira sportske igre obavezno smo prisutni u nekoliko sportskih aktivnosti, a samim time smo osvojili i nekoliko medalja.

Udruga umirovljenika organizira izlete lijepom našom svojim umirovljenicima, ali često puta zbog jeftinijeg prijevoza autobusom, Udruga se udruži s nekom drugom udrugom druge općine te se ujedno i zajedno druže.

Udruga svojim članovima redovno naručuje zimnicu (jabuke, do 2023. i meso), redovno svaki drugi mjesec naručuje i piletinu, a sve se to može platiti na dvije rate, što mnogim našim umirovljenicima to olakšava premostiti troškove života.

Udrugu umirovljenika je punih 18 godina vodio, kao njen predsjednik gospodin  Zdravko Jurković, kad je zbog osobnih razloga podnio ostavku, te je njegovu dužnost predsjednika preuzela Marija Božičević.

Udruga ima sada 180 članova, a radimo na tome da  proširimo članstvo s puno mlađih članova čime i poboljšamo kvalitetu  našeg rada.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Skrad

Izvadak iz povijesti kaže da su prije 90.godina, davne 1932. godine mještani Skrada osjetili potrebu za osnivanjem organizacije koja bi brinula o sigurnosti i zaštiti od požara, a do toga je došlo iz nevolje. Naime iz bilješki gospodina Josipa Lončarića saznajemo da je u njegovom susjedstvu gorila kuća, tadašnja «harmica». Kuća je bila drvena, a u njoj je pored konačišta za putnike bila trgovina i gostionica. Vlasnica gostionice Pepa Domitrović u panici zbog požara, zaboravila je ponijeti novac, pa se vratila u goruću kuću. Ali u zao čas, jer se na nju srušila zapaljena greda, usmrtivši je prilikom pada. Sve to bilo je povod da Josip Lončarić kao općinski načelnik 26. lipnja 1932. godine, u gostionici Josipa Grgurića „Mundusa“ sazove sastanak na kojem je donesena odluka o osnivanju DVD-a pod motom «vatru gasi-brata spasi». Uz njega osnivači su bili Stjepan Pupić, učitelj iz Skrada i Anton Grgurić, bilježnik iz Broda na Kupi. Prvim predsjednikom imenuje se Josip Lončarić,“ izvadak je iz povijesnih bilješki skradskog vatrogastva.

Današnja situacija je sljedeća. Predsjednik DVD-a Skrad je od 2020. godine društva Saša. Od 2020. godine ponovo djeluje ekipa vatrogasne mladeži koja sudjeluje i u radu vatrogasnog kampa u Fažani. Ekipe vatrogasne mladeži i vatrogasnog pomlatka uspješno sudjeluju na vatrogasnim natjecanjima.

DVD Skrad na kraju 2023. godine broji ukupno 85 izvršnih članova, od čega je 71

muškarac i 14 žena; 5 članova su veterani, 23 člana pripadaju vatrogasnoj mladeži, a 21

članova vatrogasnom pomlatku, odnosno djeci.

Vatrogasna postrojba broji 22 operativna vatrogasca koji su osposobljeni, liječnički

pregledani i osigurani od posljedica nesretnog slučaja (nezgode).

Planinarsko Društvo Skradski vrh

Prvi tagovi o postojanju planinarskog društva na području Općine Skrad sežu u 1933. godinu. Danas planinarstvo društvo „Skradski vrh“ Skrad broji 50 – tak članova svih dobnih uzrasta.
Glavne aktivnosti su planinarenje, briga o planinarskim stazama i šetnicama, te Planinarskom skloništu „Rudetova bajta“ na Skradskom vrhu.

Kroz područje djelovanja društva prolazi Hrvatska planinarska obilaznica i Goranski planinarski put.

Udruga branitelja 138. Brigade Goranski risovi – podružnica Skrad

Skip to content